Keramika za uživanje na otvorenom

Konačno smo se izvukli iz duge hladne zime, i dočekali vrijeme za uživanje na otvorenom. Nadamo se da ste hladne dane i nepovoljne vremenske uvjete iskoristili za radove u interijeru, koji u manjoj mjeri ovise o vremenskoj prognozi. Jer, ovo o čemu danas pišemo/pričamo treba više temperature i pokoju zraku sunca.

S proljećem i toplijim vremenom lagano migoljimo iz toplog doma i koristimo sve blagodati klime u kojoj živimo, ali i okućnice ili balkona. Za one koji imaju sreću i okućnicu…blago njima. Mogućnosti za uređenje partera su neograničene: kombinacija zelenila, staze i popločanja, moderan vrtni namještaj…i spremni za opuštanje i uživanje.

Marazzi_Material_000.jpg.1140x605_q75_crop

Ako živite u stanu, o zelenilu i prostranoj okućnici možete samo sanjati. Ipak, ako raspolažete sa samo nekoliko kvadrata balkona ili terase, nemate razloga za kukanje. Mogućnosti su ogromne. Za početak vam treba keramika. I danas se bavimo upravo njom.

Izbor keramike za eksterijere je ogroman. Za razliku od keramike namijenjene za interijere: i one zidne i podne; keramika namijenjena vanjskim prostorima zahtjevnija je u pogledu tehničkih karakteristika. Dakle, estetika nije jedina stavka o kojoj trebamo voditi računa kod odabira.

patio-of-a-contempoary-home-featuring-wood-effect-thin-porcelain-wall-and-floor-tiles

Vanjska keramika izložena je agresivnijim utjecajima, pa osim protukliznosti, mora biti otporna na temperaturne promjene, na mraz i snijeg. I uz sve to dobro izgledati?! Da, i to je moguće.

Posljednjih godina na popisu uzoraka uvjerljivo vode keramičke pločice koje imitiraju parket. Pojavljuju se u različitim dimenzijama i nude veliki izbor slaganja, tj postavljanja. Na taj način je moguće unijeti dinamiku na površinu, ili umiriti ukupan dojam jednoličnom oblogom većih dimenzija. Uporabom keramike koja imitira drvo, vaša terasa ili balkon će dobiti toplu notu, što je u kombinaciji sa zelenilom dobitna kombinacija.

Marazzi_Treverkhome20_011.jpg.1920x0_q75_crop

Malo klasičniji, ali sigurno jednako efektan odabir je keramika s uzorkom kamena. Prirodno neujednačen završni sloj stvara prirodan efekt hladnog kamena, dobrodošao na svaku terasu, pogotovo u toplim ljetnim mjesecima.

Uvijek dobar izbor je keramika s efektom cigle: prirodna boja teracote donosi ugođaj talijanske arhitekture i ladanjskih vila, pa opuštanje na takvoj terasi ili balkonu neće izostati.

stylish-ideas-terracotta-floor-tiles-uk-kerala-homebase-advantages-sydney-melbourne-in

S dolaskom hladnog industrijskog dizajna u interijere, isti se prenosi i na vanjske površine. Tim tragom u ponudu su stigle velike dimenzije keramike koja imitira hladni beton, i to u više različitih nijansi: a nijansu ćete odabrati prema vlastitom ukusu ali i prema količini svjetla koja dopire. Tako se za zaklonjenije prostore preporučuje svjetlija nijansa, i obrnuto, za osunčane površine tamnija.

pisoexterior4

Uz dobro odabranu keramiku, zelenilo i udoban namještaj, poželjet ćete da proljeće traje par mjeseci dulje, baš kao i ljeto, ali i rana jesen…dakle, razdoblje u kojem planiramo većinu vremena provesti na otvorenim površinama!

timthumbplocice-u-dvoristu-1Marazzi_Treverkhome20_004.jpg.1920x0_q75_cropkeratom03 drvo02 kamen01 drvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s