Reci kakve pločice voliš…i reći ću ti što si..

Odgovoriti na sve zahtjeve suvremene arhitekture i dizajna, kako interijera tako i eksterijera, danas i nije baš jednostavno. Pogotovo ukoliko pričamo o završnim oblogama: bilo podnim bilo zidnim. Naravno, opet smo na temi keramike i ogromne ponude koju nam tržište plasira. Pisali smo o praktičnosti, o održavanju, o dimenzijama i uzorcima….ali kako se svrstati u jednu ladicu, kako odabrati jedan stil?!

O kojim stilovima je uopće riječ? Kao i u modi, danas je nezahvalno precizirati i nešto strogo nazivati…ali pojedini pravci se sami nametnu. Tako ćete birati između izraza kao što su rustikalna, moderna, 3d, romantična, retro, klasična, urbana,…?!

Marazzi_Soho romantic

U novoj kolekciji Marazzi Groupe pojavila se čak Fabric kolekcija, čiji uzorci tkanina asociraju na toplinu i udobnost, koja više nije rezervirana samo za hodnike hotela, nego se može naći i na zidu spavaće sobe ili podu kupaonice.

Nasuprot toplom dojmu u ponudi iste kuće je i efekt kamenčića ili terrazza, kojeg još uvijek možemo pronaći u ulazima  stambenih zgrada iz prošlog stoljeća. Popularnost ovog uzorka svakako je i u činjenici da se savršeno kombinira s drugim materijalima i bojama, kako hladnim, tako i onim toplim, poput zlata, drva, ili njegove imitacije.

 

Trendovi idu u prilog i ljubiteljima 3d uzoraka, jer je upravo to izraz koji se u novije vrijeme veže  za obloge, istina više one zidne! Klasična bijela pločica postala je elegantan detalj u privatnim i javnim objektima i to upravo zahvaljujući trodimenzionalnoj strukturi koja joj je dodana. Završna obrada u vidu mat ili sjajnog efekta, ili različiti uzorci: valovi, lišće, floralni motivi, geometrijski uzorci…

 

Urbanim nazivamo keramiku sa siluetama svjetskih metropola, ali nisu daleko ni imitacije osb ploča, koje su čest motiv u moderno uređenim interijerima. Uzorak novinskog papira je dio iste priče…

Uzorak betona ili drugih hladnih materijala popularno nazivamo industrijskim! U posljednje vrijeme je ovaj trend doživio svoj vrhunac, pa se industrijski pod uvukao ne samo u industrijske hale i hladne holove javnih objekata nego i u spavaće sobe, terase, kuhinje i kupaonice! Kao i terrazzo ili mramor, savršeno se kombinira sa zlatom, drvom, ali i različitim tkaninama!

Marazzi_Material_industrijski betonski

Ljepota prirodnih materijala vidljiva je u obliku terakote i uzoraka kamena, koji suvereno vladaju scenom, pogotovo eksterijerima, i to terasama i vrtovima. Raznovrsnost boja i uzoraka nema kraja, pa i oni najizborljiviji zasigurno imaju barem dilemu kod odabira ovakve vrste keramike!

Za kraj smo ostavili keramiku koju možemo nazvati romantičnom: u moru uzoraka uvijek se mogu pronaći komadi obogaćeni cvijećem ili sličnim uzorkom koji unosi osvježenje u prostor. Pod romantičnu možemo svesti i zadnjih godina popularni „morrocco“ uzorak, koji se pokazao kao idealna obloga hotelskih recepcija, šankova, ulaznih hodanika, ili zidova tuš kabina…

 

Snaći se u toliko različitih uzoraka nije jednostavno. . .Da li je uopće moguće svrstati se i odabrati samo jedan stil?! Il se jednostavno opustiti i uživati u vlastitom odabiru, ma kako ga nazivali?!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s