Kako kupaonicu napraviti posebnom ili …dekor u kupaonici!?

…i kada se vec odlučite i upustite u renoviranje ili čak prvo uređenje kupaonice, želite da rezultat bude poseban.

Naravno da želite zanimljiv interijer, poseban doživljaj. Drugačiji nego što je bio.

Ako niste profesionalac, potrebno je dosta informacija, ali i hrabrosti za konačan odabir. Znamo da se kupaonica ne renovira često, ali i da radovi znače dosta vremena i hrpu troškova…tako da se greške ne opraštaju!

A da bi se izbjegla monotonija i klasika najčešće posežemo za detaljima. U odabiru keramike detalj=dekorativni komad! Znate one kupaonice u koje uđete i sviđaju vam se, a ne znate definirati zašto?! Najvjerovatnije da je riječ upravo o spretno odabranom dekoru. Jednako tako nespretan odabir može upropastiti potencijalno dobar i funkcionalan prostor. Da se takvo nešto ne bi dogodilo, potrebno je držati se nekih nepisanih pravila.

cover-rivestimenti-piastrelle-bagno-mobile

Za početak, s dekorom ne treba pretjerivati. Odlučite se za jedan segment koji će biti naglašen. To može biti pod, vodokotlić, tuš, dio oko umivaonika,…

Sam izgled izaberite u skladu s ostatkom interijera, ali vodite računa i o funkciji. Popularne trodimenzionalne pločice nisu preporučljive za uporabu na vodokotliću, kao ni u tušu. Zapravo nije preporučljivo na svim dijelovima gdje će se nešto montirati! Nije potrebno objašnjavati moguće komplikacije oko održavanja. Ipak, njihova popularnost je potpuno opravdana: tako da je njihov odabir svakako dobar odabir, samo je važno smjestiti ih na mjesto kakvo je zid s umivaonikom, kupaonskim ljestvama ili bilo koji pregledniji zid u prostoriji.

amb2

Popularni mozaik radije izbjegnite u tušu, jer se radi o području konstantne vlage, pa je i pojava gljivica česta…a količina fuga koju mozaik nosi…nezahvalna! Sve ostale površine u kupaonici su odlična podloga za mozaik: kao veća ili manja površina.

Kako biste se istaknuli iz mase sličnih kupaonica, odaberite maroko pločice za pod, keramiku nalik ribljim ljuskama za zid iza sanitarija ili okragonske pločice kao masku na kadi!

ideas-para-decorar-la-zona-de-lavabo-o-lavamanos-de-tu-bano-18maioliche-bagnorune-dandelion-green

Onaj gore spomenuti mozaik unijet će dozu chica ako ga upotrijebite na zidu s ogledalom i umivaonikom, jednako kao i ako ga smjestite u segment iznad vodokotlića. Na taj način će osvježiti interijer, a održavanje nećete ni osjetiti.

Kad se konačno odlučite za dekor, bez straha ga možete staviti i na jedan cijeli zid: može to biti zid sa sanitarijama, kupaonskim ljestvama ili čak s ulaznim vratima-čime će faktor iznenađenja sigurno biti najveći. Taj odabrani dekor ne mora biti kontrast ostatku, ali i može! Može biti keramika iste ili slične boje, a različitih dimenzija ili ipak potpuno različita i naglašena u odnosu na ostatak odabira.

01

Posljednjih godina u trendu je i sljedeće: postavljanje jedne vrste keramike do jedne visine, a ostatak u drugu vrstu. Najčešće se radi o visini od cca 100-120 cm, i površini koja se oblaže neutralnijom keramikom. Visina koja je preostala, bilo do stropa ili nešto malo niže, oblaže se u dominantni uzorak: intenzivnu trendi boju, cvjetni, geometrijski ili neki treći uzorak.

Marazzi_Eclettica_000.jpg.1140x605_q75_crop5+Tips+for+a+Small+Bathroom (3)

Kupaonica ne mora biti mjesto za dvije vrste keramike: podnu i zidnu. Odabir zidne keramike može biti puno maštovitiji čak i od odabira samo jednog dekora. Poigrajte se s nekoliko njih-naravno, oprezno! Tako kompletan tuš može biti u jednoj vrsti pločica, ostatak kupaonice u drugoj, koja je na mjestu npr između umivaonika i ogledala naglašena trećom vrstom-upadljivim dekorom, i to u svega 1 ili 2 horizontalna reda.

eclectic-bathroom

Mogućnosti su ogromne, važno je da dekor ne dominira prostorom, da tek diskretno unosi zanimljivu igru u prostoriju. Jednako je važno da vas od održavanja istog ne boli glava!

Inspiraciju za uporabu dekora u kupaonici potražite u albumu fotografija u nastavku.

 

https://www.facebook.com/kerametal.salon/

https://www.instagram.com/kerametal_pc/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s