Veliki povratak terrazza

Terrazzo…još jedan materijal koji upravo doživljava ludi „comeback“.

U originalu se radi o kompozitnom materijalu u čijem se sastavu nalaze komadići kamena, stakla, i sličnih materijala povezani vezivnim sredstvom.

Pojava terrazza seže unatrag više stotina godina. Vežemo ga, kao i većinu dizajnerski provjerenih stvari za Italiju. Navodno su umjetnici koji su se bavili mozaikom i kiparstvom višak materijala bacali na terase. S vremenom je materijal prijanjao u zemlju, stvarajući vizualno zahvalnu i dopadljivu podlogu.

0

Vrhunac primjene možda je razdoblje Art Deco stila, ali nalazimo ga u objektima iz gotovo svih razdoblja. Neki od najpoznatijih su svakako bazilika Sv Petra u Rimu, muzej Guggenheim u NY, slavnog arhitekte F.L Wrighta.

Kako se radi o otpornom, izdržljivom materijalu, jednostavnom za održavanje, logično je da je svoju primjenu našao i u objektima gdje je veliki promet ljudi, kao što su bolnice, domovi, škole, stadioni, aerodromi, tržni centri i slično.

Pinch_DMPN_04_Natural_(2)

Današnji proces dobijanja terrazza razlikuje se od gore opisanog, ali karakteristike su trenutno još i bolje. Danas se radi od mramora, granita, recikliranog stakla, kvarca, porculana ili metalnih agregata koji se mješaju s cementom ili epoksidnim  masama, potom završno poliraju kako bi se dobila održiva, glatka i ravnomjerno obrađena površina.
nt16-8303fl_hero

Materijal je otporan i tvrd, jednostavan za održavanje, a estetske mogućnosti veće su nego ikada. Upotrebljava se i kao podna i zidna obloga.

Marazzi_Mystone_Ceppo_di_Gre_012.jpg.1920x0_q75_crop

Ono najbolje od svega, i razlog zašto pišemo o njemu je pojava keramike s uzorkom terrazza! Pa može li bolje?! Dakle sve prednosti navedene u prethodnim redovima teksta, i još u različitim dimenzijama keramičkih pločica!

Vanjske ili unutarnje? Hladnije ili toplije nijanse, veće ili manje dimenzije? Mat ili sjajni završetak? Izbor je ogroman. Posebnost ovog materijala je kombiniranje s drugim materijalima i uzorcima keramike. Spoj sa zlatnom bojom, bakrenom, uzorcima drveta, …Bilo da ste hrabri pa ćete ga spojiti s pločicama intenzivne boje, ili ići na sigurno i kombinirati s bojom koja se već našla kao dekor/chips na terrazzo uzorku…ideja vam neće nedostajati!

jeansmarazzi

I dok se kroz povijest terrazzo nalazio u javnim prostorima, danas je, upravo zahvaljujući izvedbi u keramici, terrazzo ušetao u dnevne boravke, kuhinje, kupaonice, terase, balkone, . . .

Formati i dimenzije, od 30×30 do 120×120 daju neograničene mogućnosti. Popularne su i kombinacije mat i sjajnih završnih obrada, posebno na zidnim oblogama. I dok je lijevani terrazzo imao različitih ograničenja, keramika je riješila i ona najveća. Tako se u ponudi Savoia Italie, u liniji Marmette, mogu naći dekori dimenzija 21,6×21,6, čiji izgled asocira na 3d ili popularni maroko uzorak…a sada sve u izvedbi terrazza!

Marazzi_Mystone_Ceppo_di_Gre_003.jpg.1920x0_q75_cropMarazzi_Pinch_002.jpg.1920x0_q75_cropMarazzi_Pinch_006.jpg.1920x0_q75_crop

Sajmovi keramike su pokazali da većina proizvođača nudi različite varijante terrazzo keramike…ipak, u dimenzijama, uzorcima i obradama prednjači Marazzi group: u čijim serijama ćete pronaći pločice koje  stvaraju atraktivne reflektirane svjetlosne efekte na površini, dekore sastavljene od 15 različitih motiva, nijanse od bež, preko nekoliko nijansi sive, plave, do intenzivno crne! Pinch, Ceppo di Gré, D_Segni Scaglie,…samo su neke od serija čiji izbor boja, detalja i uzoraka oživljavaju onaj prepoznatljivi  venecijanski terrazzo pod!

https://www.facebook.com/kerametal.ljubuski/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s